Monday 28 November 2011

Another strange E25a message

This is another peculiar E25a message recorded today at 0915z, 6140 kHz, USB mode. I am still wondering what is the purpose of the random WinXP sounds.

3 comments:

Myke said...

Arresting stuff - I don't think I've heard E25a before. I guess someone's poking around on the computer during the broadcast... Silly diplomats.

Anonymous said...

Καλησπέρα φίλε!
Επειδή σε βλέπω σχετικό με το θέμα θέλω να σε ρωτήσω 2-3 πραματάκια επειδή δεν πολυβγάζω νόημα.

Μέχρι τώρα όποιονδήποτε ραδιοσταθμό αριθμών μπορούσα τον άκουγα μέσω του προγράμματος SDR απλά πλέον επειδή πολλές φορές δεν βρίσκω το Σέρβερ που θέλω χάνω διάφορα πράματα, αλλά και όπως και να το κάνουμε άλλο είναι να χεις το δικό σου ραδιόφωνο και άλλο του υπολογιστή. Γι αυτό λοιπόν έχω 2 ερωτήσεις που ελπίζω να μπορείς να με βοηθήσεις.

Πρώτον το καλοκαίρι είχα φέρει από το εξοχικό μου ένα παλιό ραδιόφωνο που είχα το οποίο "πιάνει" και sw αλλά ενώ στην εξοχή έπιανα σταθμούς όπως το uvb76, το pip και το squeeky wheel στη πόλη μόνο στατικό ήχο είχα.. Αυτό υπάρχει λόγω της πόλης ή λογω του παλιού ραδιοφώνου;

και δεύτερον εδώ στην ελλάδα από που μπορώ να προμηθευτώ ένα τέτοιο ραδιόφωνο;

Ευχαριστώ εκ των προτέρων
Κωσταντίνος

Manolis said...

Γεια σου Κωνσταντίνε!

Πιθανότατα ο θόρυβος στο παλιό σου ραδιόφωνο να είναι από τις διάφορες συσκευές στο σπίτι (PC, τηλεόραση, και δεν μπορείς να φανταστείς τι άλλο!!!) ή από τις ηλ. συσκευές των γειτόνων σου.

Σε πρώτη φάση σου προτείνω να τον κρατήσεις και να πειραματιστείς με μια εξωτερική κεραία (για αρχή λίγα μέτρα σύρμα - ότι βρεις, δε χρειάζεται να δώσεις καν λεφτά για αρχή) η οποία να είναι κατά προτίμηση έξω από το σπίτι.

Επειδή δεν ξέρω τι ακριβώς δέκτη έχεις, δεν μπορώ να είμαι πιο συγκεκριμένος. Αν έχεις αναλογικό δέκτη, μπορεί να είναι μπελάς που π.χ. δεν έχει SSB ή δεν βλέπεις την ακριβή συχνότητα που έχεις συντονίσει, αλλά ποιοτικά να είναι καλύτερος από έναν φτηνό ψηφιακό. Πάντως δεν χρειάζεται να καταξοδευτείς για αρχή. Αν έχεις τη τύχη να έχεις κάποιον γνωστό ραδιοερασιτέχνη ή χομπίστα ζήτα του να δεις από κοντά τι έχει αυτός.

Όσο για αγορά, προτείνω το ίντερνετ, νομίζω ότι υπάρχουν ελληνικά e-shops για ραδιοερασιτέχνες που πουλάνε και δέκτες. Κάνε ένα πρώτο ιντερνετικό ψάξιμο (π.χ. http://www.eham.net/reviews/products/8 ) και με ρωτάς ξανά μετά.

Μανώλης